SEB ja Elron tõhustavad Avatud Kooli digitaristu arengut koostöös GreenDice´iga

Avatud Kool on liitunud GreenDice´i kogukonnateenusega ning möödunud nädalal jõudsid nendeni 40 süle- ja 20 tahvelarvutit, mis olid varasemalt kasutuses SEB ning Elroni töötajatel. Hästihoitud ja hooldatud seadmed saavad rakendust igapäevases õppetöös, muuhulgas harjutatakse nende abil ka riiklikeks tasemetöödeks. GreenDice jääb koolile pakkuma tehnilist tuge ja garantiid ning vahetab vajadusel seadmed uuemate vastu.  

Vestlesime lähemalt Avatud Kooli juhi Sandra Järvega.  

Milline oli kooli senine digivõimekus? Kas klassides ja õpetajatel olid kooli poolt arvutid olemas?  

 Avatud Kooli digivõimekus on seni olnud pigem kehvemapoolne. Õpetajatel on olemas väga head äriklassi arvutid, kuid õpilastele kasutamiseks oli sülearvuteid liiga vähe ning enamik olemasolevaid olid juba vanad. Vanad seadmed aga ei olnud kasutajasõbralikud, ei suutnud jooksutada vajalikke programme jms.   

Mille jaoks GreenDice´ilt saadud seadmeid kasutama hakkate?  

 GreenDice´ilt saadud arvuteid kasutame üleüldiselt igapäevaseks õppetööks ka, kuid põhifookus on kolmel tegevusel:   

  • 4.-6. klassi iganädalaste iseseisva õppimise päevade töövahendid õpilastele, kes sel päeval otsustavad tulla ülesandeid kooli lahendama;   
  • riiklike tasemetööde jt testide harjutamine ning läbiviimine;  
  • 2026. aastal rakenduvateks e-eksamiteks valmistumine ja e-eksamitega seotud keskkondade harjutamine.

GreenDice`lt saadud tahvelarvuteid kasutame peaasjalikult projektõppes ning loodus- ja reaalainetes, et mitmekesistada õpetamismeetodeid, kasutada enam erinevaid digikeskkondi ja võimaldada õpilastel tundides veel rohkem omas tempos toimetada. Näiteks on matemaatikaõpetajad tahvelarvutitest juba aastaid unistanud selleks, et matemaatikatundides Stemy jt keskkondade toel individuaalsete õpiradade kontseptsiooni rakendada!   

Kuidas te GreenDice´ini jõudsite?  

Uurisime erinevaid teenusepakkujaid ning kuna meie heal haridustehnoloogil on varasem positiivne kogemus GreenDice`iga ja lisaks oli GreenDice pakkumine selgelt kõige-kõige koolisõbralikum (nii olemasolevate seadmete, tingimuste, kui tasude osas), siis liiga pikka mõtlemist see otsus ei vajanud. 🙂   

Kas ilma GreenDice´i pakkumiseta oleksite ka sama palju seadmeid endale lubada saanud?  

Kindlasti mitte. Alternatiivsed pakkumised, mida küsisime, olid selgelt meie eelarvest väljas ja sellises mahus ei oleks meil olnud võimalik digiparki uuendada.  

On rõõm näha, et Eesti ettevõtted soovivad panustada haridussüsteemi ning läbi GreenDice´i läbipaistva tehnikaringluse saavad nad seda teha ka jätkusuutlikult. Koos tehnilise toe ja täisteenusega ei pea kool vastutama selle eest, et mis saab vanadest seadmetest. Lisaks on töökorras digivahendid alati garanteeritud.   

Aitäh SEB ja Elron, et oma töövahendeid hästi hoiate ja läbi GreenDice´i tehnikaringluse nende korduskasutust maksimeerite!  

 

 Pildil Avatud Kooli juht Sandra Järv ja haridustehnoloog Tõnis Vähi.